Site Overlay

Druhy sprchových baterií

Baterie určené pro sprchové kouty lze sehnat v různých designech, stylech a druzích. Od klasických nástěnných, po moderní podomítkové verze. Přes klasické kohoutkové, kterých už v koupelnách moc nenajdeme (s výjimkou těch retro), po mnohem klasičtější pákové, až po nejekologičtější a nejmodernější termostatické, které dokážou udržovat stálou teplotu vody i při opětovném vypínání, čímž značně šetří její spotřebu. Sehnat lze i celkové sady sprchových soustav čítajících ruční sprchu, nástěnnou tyč, sprchovou hadici a držák pro hadice.

toilet-4786773_960_720

Sprchové baterie si můžeme rozdělit na 3 základní typy:

  1. Klasická verze s hadicí a sprchou

Sem patří především kohoutkové či pákové verze, přičemž nejčastěji jsou osazovány právě druhé jmenované. Většina z nich se vyrábí z ABS plastu, který je velmi lehký. Při výběru závisí na tvaru a velikosti a také celkových požadavcích na sprchování. Čím větší hlavice, tím větší a jemnější rozstřik vody a tím tedy také lepší požitek. Sehnat můžeme jednopolohové a vícepolohové (umožňují silnější proud, vhodný k masírování či mytí koutu, kdy snadněji dojde ke spláchnutí nečistot). V nabídce jsou sprchy s mlhou, příměsí vzduchu a dalšími vychytávkami.

rain-17967_960_720

  1. Sprchový sloup

Zahrnuje ruční i hlavovou sprchu, které se instalují na omítku. Výběr tohoto typu je mnohem designovější a také praktičtější – můžete se mýt a přitom mít volné ruce. Důležité je namontovat hlavici tak, aby byla alespoň 15 cm od hlavy nejvyššího člena rodiny. Sloupy mohou být nastavitelné (vysouvají se tam a zpět dle potřeby) nebo pevné (stále na místě, takže je nutné na správnou výšku myslet již při instalaci)

  1. Podomítkové verze

Jsou vhodné do větších sprchových koutů, tak aby jeho prostory byly efektivně využity.Při plánování je však nutné vzít v potaz tloušťku zdi, protože některé typy můžou pod omítkou zabrat i 80 mm.