Site Overlay

Elektronické obojky

Poměrně čerstvou novinkou na trhu s chovatelskými pomůckami stále ještě jsou elektronické obojky. Když se objevily první kousky, rozdělili se chovatelé do dvou skupin. Jedna je zavrhovala a považovala je za druh týrání, druhá jimi naopak byla nadšena a přivítala je coby skvělou pomůcku pro výcvik.
štěňátko mopse
A přesně tomuto účelu má tato novinka sloužit – k efektivnímu a pro psa mnohdy také příjemnějšímu výcviku. V poslední době obliba této pomůcky stále stoupá a je vnímána jako mnohem humánnější způsob provádění trestu. Vždyť fyzické trestání rukou či novinami je spíše týrání, než sice nepříjemný, ale účinný elektrický výboj.
Princip fungování je založen na potrestání za nežádoucí chování psa. Například pokud mazlíček nereaguje na přivolání, zmáčknutím tlačítka na ovládání jej zvukový signál varuje, že bude následovat výboj. Teprve pokud pes tento signál bude ignorovat, následuje výboj různé intenzity dle potřeby. Naši miláčci se tak již brzy naučí zareagovat na zvuk bez nutnosti bolestivého podnětu.
Výběr obojku by se měl řídit temperamentem psa. I velký pes může reagovat na nižší výboje a malý naopak na ty vyšší. Dalším kritériem je dosah signálu. Někomu bude stačit ten na kratší vzdálenost, jiný se neobejde bez dalekého dosahu. V nabídce jsou také voděodolné modely pro milovníky plavání.
Před prvním použitím je třeba se důkladně seznámit s návodem obojku. Až poté může začít samotný výcvik. Ten by měl probíhat ve známém prostředí, aby našeho čtyřnohého přítele zbytečně nic nerozptylovalo. V momentě, kdy pes ignoruje povel, zmáčkneme tlačítko pro impulz, který je třeba předtím správně nastavit. Rozhodně by psa neměl bolet, měl by pro něj být pouze nepříjemný. Správná reakce psa tedy rozhodně nebude spočívat v kňučení či poskočení.
pes na cvičišti
Koupi obojku je nejvhodnější provést přímo od kvalifikovaného prodejce, který má dost zkušeností a bude schopen poradit s výběrem toho správného kousku pro vás a vašeho psa. Zároveň poradí s nastavením správného stupně intenzity, který zajistí, že svého věrného přítele nebudete zbytečně mučit.